21.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalInscrieti-va copilul la cluburi de sport

Inscrieti-va copilul la cluburi de sport

Practicarea unui sport este de obicei asociata cu o lista lunga de beneficii pentru copii. Sportul ajuta la dezvoltarea sanatoasa si armonioasa a copilului.


In majoritatea cazurilor, este foarte bine pentru copil sa faca sport. Insa daca are alte inclinatii, nici acestea nu trebuie neglijate. Cel mai important lucru de retinut este faptul ca sportul nu trebuie sa fie o povara, ci o mare placere. El invata sa piarda, are satisfactii când câstiga… In orice caz, el trebuie sa experimenteze foarte mult inainte de a practica un sport. Poate incerca atât patinaj, cât si handbal sau arte martiale. Trebuie sa-i descoperiti talentul. Antrenorul trebuie sa fie o persoana deschisa si nu trebuie sa inhibe copilul, ci sa-i stimuleze increderea in sine. Sportul trebuie sa fie o activitate atractiva, intrucât pentru el este foarte important sa se joace. O victorie trebuie rasplatita, iar când apare esecul, trebuie ajutat si incurajat sa-si cultive o atitudine de luptator. Un spirit de competitie prea „ascutit“ il poate face vulnerabil, iar dupa o infrângere el se poate demoraliza.


Cu ajutorul unei singure activitati, copilul invata sa interactioneze cu persoanele din jur, sa se descurce sub presiune, sa urmeze indicatii si critici si sa accepte esecul. Sportul il ajuta sa-si insuseasca unele trasaturi de caracter (disciplina, corectitudinea, punctualitatea, respectul, responsabilitatea, angajamentul). Studiile atesta ca activitatile sportive imbunatatesc performantele in studiu, conditia fizica, dar si respectul de sine.


Este copilul interesat de un sport?


Inainte de a va inscrie copilul la un club sportiv si inainte ca acesta sa aleaga un sport, puneti-va câteva intrebari ajutatoare care va vor clarifica dilemele.


Prima intrebare ar fi daca micutul dumneavoastra este interesat de sport, daca are probleme de greutate sau probleme de sanatate. In caz ca nu este interesat de sport, atunci când va hotarâti, intelegeti-l si lasati-l sa aleaga singur. El se poate juca in colectivul de prieteni, poate fi pasionat de bicicleta sau poate „gusta“ activitatile sportive din cadrul unitatii sale de invatamânt.


Are timp pentru sport?


Cântariti cu mare atentie programul copilului dumneavoastra. Cei care iau deja lectii de pian, fac meditatii sau sunt implicati in mai multe activitati extrascolare pot deveni foarte stresati o data cu angajamentul unui program sportiv. Fiecare sport difera, iar când vreti sa faceti o alegere, luati in considerare mai multi factori ce trebuie sa fie compatibili cu caracterul copilului:


– daca vreti sa puneti accent pe abilitati individuale (ciclismul, inotul, tenisul);


– daca vreti sa puneti accent pe abilitati legate de spiritul de echipa (fotbal, dans aerobic, volei);


– daca va puteti permite costurile pe care le implica un anumit sport;


– daca baiatul / fata dumneavoastra este dispus(a) sa faca anumite sacrificii (dieta, cantonamente, antrenamente).


Cum va puteti ajuta copilul sa aleaga sportul care i se potriveste


O data ce copilul si-a manifestat interesul pentru o anumita activitate sportiva, trebuie sa va gânditi daca sportul i se potriveste din punct de vedere fizic si psihic. Copiii, chiar daca sunt de aceeasi vârsta, difera unii de altii la gradul de dezvoltare intelectuala si fizica. De exemplu, daca fetita este mai scunda decât colegii ei, acesta poate constitui un avantaj in sporturi precum atletismul, inotul sau gimnastica.


De asemenea, alegerea sportului depinde si de gradul de independenta al copilului. Este o fire independenta si incapatânata sau imbratiseaza colectivul unei echipe? Este visator, solitar sau dependent de amicii lui? Ii place apa, miscarea in natura sau intre patru pereti? Accepta rutina sau il plictiseste?


Pentru a raspunde acestor intrebari, lasati-l sa experimenteze si sa priveasca mai multe sporturi, iar munca asta de cercetare se poate intinde pe câteva luni. Amintiti-va ca este o decizie foarte importanta pentru copil, de aceea trebuie sa aveti foarte multa rabdare cu el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS